Energieleveranciers onder de loep

Wanneer je naar je energierekening kijkt, kom je vaak vake termen en onduidelijkheden over het totaalbedrag tegen. Volgens de Autoriteit Consument en Markt moet dit verleden tijd worden. Energieleveranciers moeten hun klanten beter gaan informeren over het contract, de kosten en de voorwaarden die op de energierekening staan. Weet jij precies waar je allemaal voor betaalt?

De situatie

Energieleveranciers moeten hun klanten duidelijk en juist informeren wat er op hun energierekening staat. Dit staat vermeldt in de wet. Niet alle leveranciers hebben zich hier in het verleden aan gehouden waardoor huishoudens niet wisten waarvoor ze eigenlijk de torenhoge kosten per jaar betaalden. Gelukkig is hier in 2004 een einde aan gekomen door het verplichten van een aanbod op maat. Huishoudens krijgen hierdoor een duidelijk beeld van wat er nou eigenlijk allemaal op hun energierekening staat.

Jaarrekening

Wanneer je je contract beter gaat begrijpen, kan de jaarrekening natuurlijk niet achterblijven. Het volgende doel is dan ook om de jaarrekening transparanter te maken voor huishoudens, dit wordt ook wel ‘ketentransparantie’ genoemd. De ACM is met de verschillende energieleveranciers bezig om dit te bespreken en te veranderen voor de huishoudens in Nederland.

Vergelijken van energieleveranciers makkelijker

Door de ketentransparantie moet het voor huishoudens ook makkelijker worden om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Het betekent namelijk dat de informatie van het aanbod, via de overeenkomst tot en met de facturering eenvoudig herleidbaar is. Zo krijg je bij elke vergelijking een detailpagina met alle informatie over het contract met daarop dezelfde begrippen en informatie als dat op jouw energiefactuur vermeldt staat. Één-op-één vergelijken wordt hierdoor een stuk makkelijker. De uitgangspunten van de vergelijking blijven je postcode en energieverbruik, waardoor resultaten zo dicht mogelijk bij je huidige situatie zitten.

Start vandaag met het vergelijken van energieleveranciers en ondervindt zelf hoe makkelijk het is om een overstap te maken naar een nieuwe energieleverancier. De ketentransparantie gaat je hier flink bij helpen om een duidelijke vergelijking te maken. Mocht het niet duidelijk zijn, dan kun je informatie opvragen bij Consumind. Zij helpen je graag verder met het duidelijk maken van je energierekening en het uitleggen van de termen.